Háttérinformációk

Háttérinformációk

 

Ahhoz, hogy egy könyv teljesen elkészüljön rengeteg munka, információ, kitartás, és nem utolsó sorban tesztolvasók kellenek, akik más szemszögből többet látnak. A regény írójának természetes az elképzelt környezet, mert ő benne él, de ha kívülálló is betéved oda, akkor lehet, hogy neki nem teljesen megfelelő a leírás, és nem tud kellőképpen eligazodni ebben a világban. 

Mivel teljesen amatőrként kezdtem, lövésem se volt róla, hogy mit jelent a párbeszédek központozása, mik a nyelvtani követelések egy regénynél… Szóval én megírtam. Nagyszerű. De ez még édes kevés. Olvasható, sőt, jobb esetben még értelmezhető is legyen minden egyes mondat, ahhoz bizony át kell írni újra és újra. 

Bemutatkozásomban szót ejtettem arról, hogy kik voltak a segítségemre. Most idegenekről beszélnünk, akiknek azért fontosabb a véleményük, mert nem ismernek minket, így ők nem a szerzőre, hanem csak az írásra fókuszálnak. 

Amit minden kezdő írónak tudnék ajánlani az a világ bétái egyesüljetek csoport a facen, mert ott tényleg kapsz segítséget abban, hogy jobb legyen a műved. Persze érzékeny lelkűeknek nem biztos, hogy jót tesz. De kérdés mit akar a szerző? Jobbá válni, vagy ha nem mondják ki rá, hogy ő a következő Rowling akkor sutba dobni az egészet. Mindez elhatározás kérdése, én az előbbit választottam és naná, hogy megmondták a véleményüket. A szerintem már tökéletes műalkotásomnak még jó néhány kereke hiányzott, és azt is megmondták, hogy hol. Maga a történettel általában ne volt baj, csak a nyelvtani és szerkesztésbeli szarvashibákkal. Úgyhogy még vagy háromszor átolvastam, és átírtam az egészet. De miután én ilyen iskolát nem végeztem, ezért kértem szakavatott segítséget.

Először tanácstalan voltam abban, hogy ki lehetne a megfelelő személy, aki ebben tud nekem segíteni. Szerencsére egy jó barátunk mindig rendelkezésre áll, ha problémánk adódna és ez nem más, mint a facebook. A béták oldalán láttam meg először Emily hirdetését, és azonnal megtetszett. Gyorsan meg is kerestem a blogját, mire ő alig pár perc elteltével válaszolt a legelső levelemre. Akkor kezdődött el legalább két hónapot felölelő közös munkánk. Először kért tőlem egy szinopszist, majd elolvasta a teljes könyvet. Egy nagyon korrekt lektori véleményt küldött nekem ez után, a töménytelen javítanivalóval együtt.

Amikor ezzel is megvoltam, akkor jött a szerkesztés. Fogtam a fejem rendesen, amikor megláttam égő vörös színnel jelölve a javítandó részeket. Szerintem akkor dolgoztam valójában a legtöbbet a könyvemmel, miközben javítottam rögzültek bennem a tipikus hibáim is, amikre azóta is odafigyelek, hogy ne kövessem el őket újra.

Emilyről csak és kizárólag jó véleményt tudok mondani. Egyáltalán nem babusgat, megmondja a ha valami nem jó, és azt is ha valami nagyon nem jó. Mindezt azért, hogy kicsit tudatosabb legyen az író amikor alkot. Emellett rendkívül alapos, és nem sajnálja az időt arra a munkára amit elvállal. A legjobb döntést hoztam, amikor hozzá fordultam segítségért. Éppen ezért szeretnék neki itt is köszönetet mondani, és ha valakit érdekel egy profi szakmai segítség, akkor alul lesz látható a linkje, amivel meg tudjátok találni.

https://www.facebook.com/groups/430065673713068/

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.kirabook.hu%2F&h=ATMwd2XSSPkt2QQgOkRl2Ns4c1eQpoix_HvKFwMKoxJjn9ToQXATxRGbwv1WKFmjnfBuYildinvYgs-wu4QOkCiGKkH1Go6wfhMaYi1O&s=1

error: Content is protected !!